Sajam Investicija

Sajam investicija je potreban gradjanima da preko sajma dodju do informacija o investicijama, posebno javnih koji trebaju biti u funkciji razvoja lokalnih zajednica... Sajam je, karavanskog tipa ,i svaki naredni , se održava u nekoj od opština sliva rijeke Bosna , dajući na taj nacin znacaj cijelom regionu , povecavajuci svijest stanovnistva, da se rijeka Bosna razvija i stiti nizvodno. Sajam investcija je susret nevladinog, vladinog, javnog i biznis sektora na jednom mjestu, gdje se kroz konstruktivne razgovore, debatne stolove, izlozbeni prostor, prezentaciju projekata, regulacionih planova i planova investicija, identifikuju potrebe i mogucnosti regije - sliva rijeke Bosna. Sajam je marketing za učesnike, da na jednom mjestu prate projekat, od njegove ideje do prijedloga njegove konacne realizacije. Sajam investicija, kao dogadjaj, pokreće procese iz Agende 21, uz težnju da na slijedecim sajmovima budemo jedinstveniji u nastojanju da sacuvamo prirodu, a ostvarimo razvoj zajednice, da izgradimo partnerstvo u jedinstvu razlicitosti. Tolerancija treba da bude referenca i strategija kako civilnog drustva, u svim njegovim segmentima, tako i svih politickih snaga. Ucesnici Sajma su vladine i nevladine organizacije, medjunarodne organizacije i donatori, privrednici, bankari, mikrokreditne i druge finansijske organizacije, fondacije i institucije. Na sajmu se organizuju debatni stolovi o participativnom pristupu - razvoj uz ucesce, a razgovori su podijeljeni u cjeline:

-Nevladine organizacije – globalno partnerstvo za razvoj Umrezavanje - koordinacija u projektima.

-Izgradnja lokalne zajednice Ekologija i odrziv razvoj.

- Uloga medija u izgradjivanju svijesti gradjana o potrebi njihovog ucescu u odlucivanju u donosenju odluka o razvoju lokalne zajednice.

- Odbornici/vjecnici i nevladine organizacije – partnerstvo u podjeli odgovornosti u odlucivanju o razvoju zajednice ( direktan kontakt onih koji donose odluke u rjesavanju identifikovanih problema i onih koji identifikuju te probleme je korak da se postane dio rjesenja a ne dio problema) Organizatori sajma investicija, zagovaraju razvoj uz ucesce zajednice , a tu je neophodno da se zainteresovana javnost, udruzenja i druge organizacije, pojavljuju u partnerstvu sa projektima za koje je dokazano da su opšte potrebni lokalnim zajednicama i da su na neki nacin zajednički planirani.

 

Agenda 8. sajma investicija 20-22.10.2011


JustDreamweaver.com