Općina Gradačac

Dreamweaver CS3Gradačac je grad i središte istoimene općine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Smjestio se na obroncima Majevice, na nadmorskoj visini od 129 metara. Gradom dominira kula Husein-bega Gradaščevića, poznatija kao Gradina, koja je zaštitni znak i prepoznatljivi simbol grada. Gradačac se nalazi u blizini gradova Bosanski Šamac, Modriča i Odžak.

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Gradačac imala je 56.581 stanovnika, raspoređenih u 38 naselja. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, veći dio općine Gradačac ušao je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta: Blaževac, Krčevljani, Njivak, Orlovo Polje, Pelagićevo, Samarevac, Tolisa i Zelinja Gornja, te dijelovi naseljenih mjesta: Donja Tramošnica, Donje Ledenice, Donji Skugrić, Gornja Tramošnica, Gornje Krečane, Gornje Ledenice, Jasenica, Porebrice, Rajska, Sibovac i Turić. Od ovog područja formirana je općina Pelagićevo.

Općina

Načelnik:

Dreamweaver CS3Edis (Adem) Dervišagić je rođen 22.04.1973. godine u Gradačcu. Osnovnu školu je završio u Srnicama Donjim 1988. godine. Od 1988. do 1992. godine pohađao je i završio srednju Elektrotehničku školu u Tuzli.Potom zavrsio Filozofskoi fakultet u Tuzli, odsjek: Historija-geografija. Živi i radi u Gradačacu. Oženjen je i otac jednog djeteta.

OPĆINA GRADAČAC
H.K.GRADAŠČEVIĆA 54, 76250 Gradačac
035/817-322, fax:035/818-716

 

Linkovi

Zvanični sajt općine Gradačac: http://www.gradacac.ba

Aktivni web portal: http://gradacac.com

Još jedan portal: http://www.gradacac-x.com

Gdaračački sajam šljive: http://www.gradacackisajam.com.ba

 


JustDreamweaver.com